Koop je een appartement, dan krijg je de Vereniging van Eigenaren er verplicht bij. Volgens ING vergissen kopers zich vaak in de macht van een VvE.
Wat is het waard als de makelaar spreekt van een gezonde VvE? Dat verschilt. Als geïnteresseerde koper van een appartement moet je jezelf op de hoogte stellen van de staat van de Vereniging van Eigenaren. Om te zien hoe de VvE er financieel voorstaat, maar ook welk regelpakket ze hun leden opleggen. Goed aankoopadvies is noodzakelijk, vindt ING.
Als eigenaar van een appartement word je verplicht lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) en betaal je servicekosten. In die kosten zit bijvoorbeeld de premie voor de opstalverzekering en de kosten van een schoonmaakbedrijf. Uit de servicekosten wordt ook een bedrag gereserveerd voor toekomstig groot onderhoud.
Opgelegde beperkingen door de VvE
Behalve de besteding van de servicegelden heeft een VvE nog meer macht. De vereniging mag regels opleggen voor de woonomstandigheden in een appartementencomplex. Geen huisdieren bijvoorbeeld. Was je toch al geen hondenmens, dan maakt dat natuurlijk niet uit. Maar er kunnen ook bepalingen in staan die wel voor jou en je financiën van belang zijn.
’Tijdelijke verhuur verboden’
”Een relatief nieuwe ontwikkeling is bijvoorbeeld dat VvE’s tijdelijke verhuur via Airbnb verbieden. We zien dat veel consumenten zich onvoldoende bewust zijn van deze mogelijke beperkingen”, zegt Hidde Coebergh van ING in vakblad InFinance. Volgens hem wordt de macht die een VvE heeft vaak onderschat.
Houd rekening met extra kosten
Je bent met een appartement ook mede-eigenaar van het complex. De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen is gedeeld. Een VvE moet verplicht een reservefonds hebben voor groot onderhoud. Die pot is bij lang niet alle VvE’s groot genoeg. Daardoor kan het nog steeds gebeuren dat het onderhoud bovenop de servicekosten in één keer over alle appartementen wordt uitgesmeerd.
Hoe gezond is de VvE?
Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat ’een gezonde VvE’ betekent dat eigenaren al hun zaken helemaal op orde hebben. Hoe kom je erachter hoe de vereniging beheerd wordt? Het eerste wat je kunt doen is de notulen van de ledenvergaderingen opvragen. De verkoper is verplicht alle relevante informatie te leveren. Dus ook de notulen en financiële overzichten.