Woningtekort te lijf met compleet nieuwe stad

De krapte op de woningmarkt komt voornamelijk door het tekort aan nieuwbouw. De oplossing? Amsterdam bouwt een complete nieuwe stad met maar liefst 70.000 huizen!

Als een nieuwbouwproject wordt aangekondigd, moet je er snel bij zijn. De koop gaat meestal per loting. Zelfs al sta je dus in de rij, dan kan het zijn dat je alsnog niet in aanmerking komt. Het aantal huizen dat jaarlijks in Nederland gebouwd wordt is lang niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Toch zijn er lichtpuntjes. Amsterdam heeft plannen gepresenteerd voor een nieuwbouwwijk ter grootte van de stad Haarlem.

Voor de crisis werden jaarlijks zo’n 75.000 nieuwbouwwoningen neergezet. Door economische tegenwind verdween het enthousiasme onder projectontwikkelaars. In 2014 lag het aantal opgeleverde woningen met 45.170 beduidend lager. Hoewel de bouw sindsdien op volle toeren draait, is het onvoldoende om de tekorten van de laatste negen jaar aan te vullen.

Compleet nieuwe stad

De gemeente Amsterdam gaat het woningtekort met serieuze plannen te lijf. Het Westelijk haventerrein moet van industriegebied transformeren in een immense nieuwe woonwijk. Niet zomaar een wijk, want eind 2040 levert dat naar schatting 70.000 woningen op. Een wijk met een omvang vergelijkbaar met heel Haarlem.

Dat gaat niet van de een op de andere dag. Talloze bedrijven moeten verhuizen om plaats te maken voor de huizenbouw. Qua omvang en complexiteit is het project uniek. Het totaal aantal woningen kan oplopen tot bijna de volledige woningproductie in heel Nederland van voor de crisis.  Gezien de krapte en torenhoog opgelopen huizenprijzen in Amsterdam geen overbodige luxe.