'Starter moet vaker aankloppen bij ouders voor aankoop eerste huis'

Van de starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten, kreeg ruim een derde dat niet op eigen kracht voor elkaar. De meeste mensen binnen deze groep klopten aan bij hun ouders.

Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van marktonderzoeker Q&A in opdracht van vergelijkingswebsite Independer.

’’Ook vroeger kregen kinderen financiële steun van hun ouders, maar niet in deze mate’’, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft tegen de NOS, in reactie op het onderzoek. ’’Ik schrik van deze percentages.’’

Uit het rapport blijkt verder dat mensen die nog voor de aankoop van hun eerste huis staan, de toekomst somber inzien. Ruim de helft twijfelt bij de stijgende huizenprijzen of het ze ooit nog zal lukken om een huis te kopen.

Als starters eenmaal een huis in hun bezit hebben, groeit hun vertrouwen in de woningmarkt. Van de mensen die maximaal vijf jaar geleden hun eerste huis kochten, twijfelt nog maar een kwart of ze in de toekomst naar iets duurders kunnen doorstromen.

Verder ontdekte Q&A dat bijna de helft van de jonge huizenkopers denkt dat de kosten koper meegefinancierd kan worden in de hypotheek. Sinds begin dit jaar is dat niet meer zo.