Nieuwe huurders betalen ook buiten de Randstad fors meer voor woning

De prijzen van aangeboden huurwoningen in de vrije sector liggen ook in veel steden buiten de Randstad op recordhoogte. Dat blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal van 2018 van verhuurplatform Pararius, dat zich baseert op woningen die via de site worden verhuurd.

In steden als Apeldoorn (+20,2%), Almere (+18,8%) en Amersfoort (+15,4%) ligt de gemiddelde vierkantemeterprijs van aangeboden woningen op het hoogste punt ooit. Ook in Tilburg, de zesde stad van Nederland, zijn de prijzen flink gestegen (+13,6%).

In de omgeving Utrecht-Amsterdam stijgen de prijzen al bijna twee jaar veel langzamer. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot is daar een ’huurplafond’ bereikt. De vierkantemeterprijs in de Amsterdamse vrije sector komt op Pararius uit op €22,48, een stijging van 2,2% ten opzichte van een jaar eerder. Utrecht, de op een na duurste stad, ziet de prijzen met 1,3% stijgen naar €16,05.

In Zuid-Holland lijkt dat plafond nog niet bereikt. In Rotterdam stegen de huren van aangeboden woningen met 5,2%, in Den Haag met 4,7%. De huurprijzen per vierkante meter in beide steden ligt daarmee meer dan €7 onder die in de hoofdstad. (FD)