'Amsterdam wil maximale verkoopprijs voor nieuwe koopwoning in middensegment'

De Gemeente Amsterdam wil prijsstijgingen beperken door een maximumprijs voor nieuwbouwwoningen in het middensegment in te voeren. Opgeleverde koopwoningen in dit segment zouden nog maximaal tussen de €175.000 en €297.000 mogen gaan kosten. Dat schrijft de NOS op basis van een brief van wethouder Laurens Ivens.

In tegenstelling tot veel andere gemeentes heeft Amsterdam de mogelijkheid om zelf extra regels op te leggen. Dit omdat de hoofdstedelijke gemeente zelf eigenaar is van de grond waarop veel huizen staat. Wethouder Ivens zou de maximale prijzen in het erfpachtcontract met de huiseigenaar willen laten opnemen.

Beleggers weren

In deze voorwaarden wil de gemeente tevens laten vastleggen dat kopers zelf in het huis moeten gaan wonen. Op die manier hoopt Amsterdam het beleggers onmogelijk te maken de huizen te kopen.

Een woordvoerder van Ivens was vrijdag niet bereikbaar voor een verdere toelichting. Tegenover de NOS reageert Peter Boelhouwer, hoogleraar woningbouwbeleid aan de TU Delft, kritisch. Het is volgens hem de vraag in hoeverre projectontwikkelaars wel voor deze prijs willen bouwen. Ook ziet hij mogelijke problemen in de handhaving. (bron: FD)